Firmy hledají experty na GDPR. CHC Partners jich má v zásobě dvě stovky!

Už za necelé tři měsíce, 25. května, vstupuje v platnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, známé pod anglickou zkratkou GDPR.  Podle článku 37 tohoto nařízení budou některé firmy ve své organizaci povinny zřídit zvláštní funkci pověřence pro ochranu dat. Ředitelé firem ale často nevědí, kde takového člověka mají hledat.

Společnost CHC Partners specializovaná na vyhledávání lidí do řídících funkcí, nyní začala ve spolupráci se zakladatelkou webu GDPR.cz, konzultantkou právní ochrany osobních údajů Evou Škorničkovou, nabízet firmám kandidáty na tuto pozici.

Kvalita uchazečů o funkci pověřence pro ochranu dat se ovšem značně liší. „Mohou se totiž hlásit jak lidé, kteří mají za sebou řadu let v oboru ochrany osobních údajů z právního i technického hlediska, tak i lidé s nulovou praxí, kteří prošli pouze několikadenním rychkokurzem GDPR zakončeným on-line testem o sedmdesáti otázkách se zaškrtávacími odpověďmi,“ vysvětluje současnou situaci Eva Škorničková.

Pověřenec by měl zodpovídat za to, že všechny dokumenty, procesy a postupy firmy v oblasti ochrany osobních údajů jsou naprosto v pořádku. Měl by v této oblasti firmě poskytovat odbornou expertízu, spolupracovat s Úřadem pro ochranu osobních údajů a průběžně sledovat plnění požadavků GDPR.

Prostřednictvím webu GDPR.cz a kanceláře CHC Partners se dosud podařilo sdružit na dvě stovky budoucích potenciálních pověřenců. Už nyní jsou k dispozici provozovatelům e-shopů, manažerům nemocnic, hotelů a dalších podniků, kteří se tak zbaví starostí s dodržováním nařízení GDPR.

Co by měl vhodný kandidát na pozici Data Protection Officer umět? Především by se ochranou dat měl zabývat již delší dobu a měl by dokázat jejich principy vysvětlit nejen laikovi, ale taky je v konkrétních případech dokázat prakticky uplatňovat.  „Protože pracujeme s databázemi kandidátů a jejich životopisy, máme sami bezprostřední zkušenost s dodržováním přísných pravidel ochrany dat. V našem oboru je bezpečnost a diskrétnost jedním z pilířů důvěry klientůSnadno proto poznáme, kdo je pro pozici vhodný,“ vysvětluje Libor Kaňák, konzultant společnosti CHC Partners.

Část lidí preferuje pro firmy pracovat externě, na základě smlouvy, což může být pro menší firmy výhodné. Budou mít k dispozici odborníka, s nímž budou moci konzultovat všechny otázky týkající se ochrany osobních údajů, ale přitom jej nebudou muset zaměstnávat na plný úvazek,“ nastiňuje flexibilitu řešení Libor Kaňák.

Pokud společnost pověřence neurčí, požadavky související s osobními údaji, např. vymazání konkrétní osoby z firemních záznamů, reportování bezpečnostních incidentů či spolupráce se státními institucemi, mohou být směřovány přímo na jednatele či členy představenstva, kteří tak budou zahlceni agendou, v níž se nemusí zcela bezpečně orientovat a v podstatě by jí na své úrovni managementu ani neměli řešit.

 

O společnosti CHC Partners

Společnost CHC Partners nabízí široké portfolio služeb (executive search, direct search, headhunting, market mapping, HR consulting, management consulting a další) a pokrývá téměř celé spektrum trhu. Společnost má v České republice více než 17 let zkušeností a praxe stabilního týmu odborníků, přes stovku úspěšně dokončených zakázek, více než 500 obsazených pracovních pozic a téměř 100 stálých klientů. Více informací naleznete na www.chcpartners.cz.

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Andrej Bančanský
Junior Consultant
andrej.bancansky@hkstrategies.com
Tel.: +420 724 666 604

 

Kontakt

CHC Partners
Kancelář (Vinohradská) Sídlo (Duškova)
Vinohradská 1597/174 Duškova 164
130 00 Praha 3 150 00 Praha 5 – Smíchov
e-mail: info@chcpartners.cz e-mail: info@chcpartners.cz
Tel.: +420 222 990 215 Tel.: +420 222 990 215


Výpis z obchodního rejstříku

Kde nás najdete